Medical Travel Logo

Gynaecomastie

Gynaecomastie 

De ontwikkeling van te veel borstweefsel bij mannen wordt gynaecomastie genoemd. De borstvorming ontstaat vaak door een disbalans in de hormoonspiegel bij jongens in de puberteit. Gynaecomastie heeft diverse lichamelijke en niet-lichamelijke oorzaken. Bovendien hebben factoren als medicatie, een verstoorde hormoonhuishouding en erfelijkheid een rol bij het ontstaan van mannelijke borstvorming.

 

Wat is gynaecomastie?

Dit is vrouwelijke borstontwikkeling bij mannen. Bij gynaecomastie is er sprake van overmatig vet- of klierweefsel, waardoor mannen één of twee borsten kunnen ontwikkelen. De oorzaken voor deze borstvorming bevinden zich meestal in het gebruik van medicatie, borstkanker, het slikken van hormonen en/of een verandering in de hormoonhuishouding. Gynaecomastie wordt regelmatig gezien bij jongens in de puberteit en verdwijnt meestal zonder dat daar een chirurgische ingreep voor nodig is.


Wat is het verschil tussen lichamelijke en niet-lichamelijke gynaecomastie?

Lichamelijke borstvorming ontstaat op het moment dat de klierschijven bij een jongen niet verdwijnen tijdens de kindertijd. In plaats daarvan zwellen ze op, met borstvorming tot gevolg. Zowel één als beide borsten kunnen zich vormen. De zwelling verdwijnt meestal vanzelf, maar kan ook enkele jaren zichtbaar zijn. Opereren is bij deze vorm van lichamelijke gynaecomastie niet nodig. Vetophopingen kunnen ook lichamelijke gynaecomastie veroorzaken. Dit wordt met een borstverkleining verholpen. Het gebruik van anabole steroïden, antidepressiva, stofwisselingsverandering en lever- of nierziektes kunnen niet-lichamelijke gynaecomastie tot gevolg hebben. Tijdens een consult bij een plastisch chirurg wordt gekeken of u voor een borstverkleining in aanmerking komt.


Hoe wordt de behandeling toegepast?

De behandeltechniek wordt bepaald door de oorzaak van de borstvorming. In geval van lichamelijke borstvorming door een klierschijf zal de behandelend arts deze schijf tijdens een operatieve ingreep verwijderen. Hiervoor wordt een kleine incisie gemaakt onder uw tepel, op de overgang tussen de tepelhof en uw huid. Afhankelijk van de grootte van de klierschijf wordt gewerkt met een plaatselijke of volledige verdoving. Is de borstvorming een gevolg van huidoverschot, dan zal de overtollige huid weggenomen worden. Eventueel kan ook de tepel naar boven verplaatst worden, en opgehoopt vet wordt weggezogen.


Meer weten?
Wilt u meer weten over de gynaecomastie in Istanbul? Of bent u benieuwd of ook u in aanmerking komt voor deze behandeling? Vraag het dan aan de ervaren consulenten van Medical Travel. Als u nu een afspraak maakt voor een eerste kennismaking, ontmoeten we u graag binnenkort in het hoofdkantoor van Medical Travel